Natrag


17.10.2023.

govoriti:ples / Razgovor s autorima predstave AGENDA – S. Augterlony i Saša Božić, 19.10.

U četvrtak, 19. listopada, nakon izvedbe predstave AGENDA, ne propustite razgovor s autorima predstave Simone Aughterlony_em i Sašom Božićem.
Razgovor će moderirati radnica u kulturi i producentica, Petra Begović.
Razgovor u trajanju od 30 minuta, izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku.

O autorima_cama /
Simone Aughterlony nezavisni su umjetnik sa sjedištem u Berlinu i Zürichu, koji pretežno rade u kontekstu plesa i performansa. Posljednjih šesnaest godina osmišljavaju koreografska djela queer tematike. Kao izvođači surađivali su s umjetnicima kao što su Meg Stuart/Damaged Goods, Forced Entertainment i Jorge León, Phil Hayes među ostalima. Uključujući se u alternativne oblike srodstva, unutar njihovog procesa pojavljuju se nove konstelacije kao mogućnosti za rekonfiguraciju kulture zajedništva koja potiče i poznate i nepoznate identitete. Njihovi radovi razigrano se služe reprezentacijom i njezinom zasićenošću, prodirući i prihvaćajući fenomenologiju pogrešnog prepoznavanja i apsurda. Simone pristupa žanru performansa kao praksi izgradnje svijeta kojim upravljaju kontradikcije između dominacije želje i djelovanja svih elemenata. Također su dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Zuricha za 2023. godinu.
Saša Božić hrvatski je kazališni redatelj i dramaturg prisutan u polju europskog suvremenog plesa. Posljednjih godina njegovi su projekti producirani u Teatru &TD u Zagrebu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu u Hrvatskoj, dok kao dramaturg surađuje s raznim koreografima u koprodukciji europskih kazališnih kuća kao što su Hebbel am Ufer (Njemačka), Kaaitheatre (Belgija), Gessnerallee (Švicarska), Nacionalni centar za ples (Norveška), između ostalih.
Razgovor se izvodi u okviru ZPC-ova programa razvoja plesne publike PLESONAUTI te autorskog pilot-oprojekta govoriti:ples, P. Begović u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.
Program razvoja plesne publike podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Fotografija: Neven Petrović