Natrag


20.09.2017.

GOSTOVANJE U ZPC-u: JULE FLIERL

Svrha ove radionice jest istražiti uporabu glasa kao produžetka plesa i pratiti proces preobrazbe iz nijemog plesača u plesača koji se izražava glasom.

Prvi dio posvećen je fizičkom aspektu uporabe glasa i tijela. Počet ćemo sa somatskim pristupom glasu i osvijestiti vibriranje tijela pri izvođenju monotonih zvukova, prepoznati anatomske reakcije i raditi na sinergiji izvođenja i slušanja. Sljedeći korak bit će sinhroniziranje, razdruživanje i ometanje povezanosti kretanja i nepomičnosti, vokalnog izražavanja i tišine.

U drugom dijelu radionice proučit ćemo uporabu glasa u plesnoj umjetnosti i upoznati se s povijesnim značenjem plesača koji se izražava i zvukom. Polazišna točka bit će zvukovni plesovi Valeske Gert, samoprozvane prve plesne vokalistice na svijetu, nastali 1920-ih. Jule Flierl podijelit će sa sudionicima njezine radne materijale, na temelju kojih će sudionici kroz vođene improvizacije i uz pomoć koreografskih alata i sami izvoditi „zvukovne“ plesove.

Ova radionica suvremenim plesačima nudi nova performativna oruđa i političku i povijesnu svijest o glasu plesača, te ih poziva da ta oruđa učine i jednim od vlastitih izražajnih sredstava.

Sudjelovanje na radionici je besplatno no potrebno je prethodno prijaviti se na e-mail adresu info@zagrebackiplesnicentar.hr .