Natrag


27.11.2023.

Gostovanje / MicroDANZE izvedbe u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu – 4.12. u ZPC-u

U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, u ponedjeljak, 4. prosinca, s početkom u 2o i 21.15 sati, Zagrebački plesni centra ugostit će projekt MicroDanze, nastao prema konceptu talijanskog koreografa Gigi Cristoforetti, u izvodbi plesača Nacionalnog koreografskog centra / Aterballetto, a u produkciji Fondazione Nazionale della Danza/Aterballetto te koprodukciji Fondazione Palazzo Magnani – Reggio Emilia. 

U okviru gostujućeg programa, u prostoru foajea i crnog studija ZPC-a, izvest će se četiri kratka plesna projekta – Eppur Si Muove koreografa Francesca Lattuada, Near Life Experience (Iskustvo blisko životu) Angelina Preljocaja, An Echo, A Wave (Odjek, val) koreografa Philippa Kratza te plesni komad A Gig (Gaža) Diega Tortellija.

MicroDanze (MicroDances), kojima je Nacionalni koreografski centar/Aterballetto sa sjedištem u gradu Reggio Emilia usavršio izvedbe vezane uz lokaciju, središnji su element ovog projekta. Riječ je o kratkim komadima koje potpisuju talijanski i međunarodni koreografi koji su već izvođeni na vrlo dojmljivim mjestima kao što su Muzej Akropole u Ateni, Nacionalni muzej Anđeoske tvrđave u Rimu, centar Les Halles de Schaerbeek u Bruxellesu, te u Bresci, talijanskoj prijestolnici kulture 2023. godine. Zamišljajući kako se sjedišta talijanskih veleposlanstava i kulturnih instituta transformiraju u iznenađujuće prostore za otkrivanje plesa, izvedbe pozornost usmjeravaju na temeljni vid talijanske kreativnosti, suvremenu umjetnost, koja ima sposobnost stvoriti nove jezike i novu publiku.

Zagrebačka izvedba plesnog komada An Echo, A Wave (Odjek, val), koreografa Philippa Kratza, ujedno je i njegova svjetska praizvedba koju  izvode Federica Lamonaca i Giovanni Leone, a čiji dizajn zvuka potpisuje Tommaso Michelini.

Nijedan prizor ne dočarava tako vjerno složeni pojam vječnosti, kao što to čini more. Promatrajući njegovo naizgled beskrajno plavetnilo, postajemo svjesni prolaznosti i shvaćamo koliko smo sićušni i ograničeni, poput poslovične kapljice u oceanu. More je mjesto čuđenja, snova i obećanja, neodoljive zavodljivosti koja odiše spokojem. Hipnotizira nas, upija i može nas ispuniti začudnom duhovnošću, stoji u tekstu o plesnom komadu.

Program je besplatan.
Rezervacija mjesta nije potrebna.

 

Krovni projekt Italia Danze je projekt Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje (MAECI) Republike Italije i CCN/Aterballetto. Projekt se realizira putem Opće uprave za javnu i kulturnu diplomaciju MAECI-ja, a razvijen je u suradnji s Talijanskim institutima za kulturu te uz potporu regije Emilia-Romagna i grada Reggio Emilia. Zagrebačko gostovanje organizira Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Okosnicu Italia Danza čini ideja posjećivanja simboličkih mjesta talijanske kulture u svijetu, talijanskih kulturnih instituta, veleposlanstava i diplomatskih sjedišta uz pomoć site-specific izvedbi osmišljenih da ispune palače, dvorane i auditorije, ali i male monumentalne i urbane prostore.
Prva faza projekta odvija se tijekom posljednja dva mjeseca 2023. godine diljem Europe i Afrike, a uključuje šest važnih pozornica: Prag, Bruxelles, Stockholm, London, Dakar i Zagreb. U 2024. i 2025. godini projekt će se nastaviti širiti na nove destinacije i druge kontinente.

Više o projektu potaražite na – poveznici, a o zagrebačkoj izvedbi pročitajte – ovdje.

 

Zagrebački program se izvodi u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu / Istituto Italiano di Cultura di Zagabria.
Projekt realiziran u organizaciji Opće uprave za javnu i kulturnu diplomaciju (MAECI) te u suradnji s Nacionalnim koreografskim centrom / Aterballetto.