Natrag


31.05.2023.

FESTIVALSKI LIPANJ OTVARA PREMIJERA ZPC-ove REZIDENCIJALNE PREDSTAVE – AGENDA, Saše Božića i Simone Aughterlony_a !

U subotu 10. lipnja, premijernom izvedbom predstave nastale u okviru ovogodišnjeg rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra – AGENDA, Saše Božića i Simone Aughterlony_a, otpočinje bogat izvedbeni i radioničarski  lipanj koji uključuje festivalski program Tjedna suvremenog plesa, u organizaciji Hrvatskog instituta za pokret i ples, te program Perforacija Udruge Domino.

Rezidencijalna predstava*, u produkciji kazališne skupine de facto te u koprodukcijskoj suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te Tjednom suvremenog plesa/ Hrvatskim institutom za pokret i plesnajveća je dosad ostvarena međunarodna plesna predstava kazališne skupine de facto te je nastala kao rezultat kolaboracije niza plesnih umjetnika i umjetnica iz Belgije, Njemačke, Švicarske, Engleske i Hrvatske, ističu iz de facta.
Točnije, uz koncept i režiju koju potpisuju Simone Aughterlony i Saša Božić, predstavi doprinose izvođači i izvođačice – Katarina Barešić, Boris Barukčić, Ivana Bojanić, Dora Brkarić, Viktoria Bubalo, Margareta Firinger, Nico Lloyd, Šimun Stankov, Melissa Valette te Thomas Vantuycom. Kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Igor Ruf, oblikovanje svjetla Joseph Wegmann, a glazbu Nikola Krgović.

Predstavu  AGENDA  koja dotiče trenutak suvremenosti u kojem se impuls za remiksiranjem, preuređivanjem i preraspodjelom medija, kao i analogna želja za snimanjem i trganjem i montažom prizora, susreću s metodama koje njeguju lakoću i beskrajnu dostupnost, odnosno predstavu koja proizlazi iz opsežnog istraživanja pojma “stranca” i mnoštva artikulacija unutar pojmova i afekata neobičnosti, različitosti i drugosti, no ovaj puta kroz prizmu umjetnosti kolažiranja, publika će imati priliku pogledati i u programu Tjedna suvremenog plesa, u ponedjeljak, 12. lipnja s početkom u 21 h, te tijekom jesenskog bloka ZPC-avog programa – 18., 19., 20. te 21. listopada 2023.

HIPP-ovo već spomenuto jubilarno 40. izdanje Tjedna suvremenog plesa u Zagrebačkom će se plesnom centru odvijati od 12. do 16. lipnja.
Uz Agendu, izvedbeni program uključuje predstavu Omara Rajeha,  DANCE IS NOT FOR US,  s izvedbom 13. lipnja u 21 h,  zatim 14. lipnja  BECOMING DANCER,  Wonyoung Kima i projekt YYIN-a, s izvedbama u 18 i 21 h te izvedbu predstave  SINSONTE Urške Cente, 16. lipnja s početkom u 21 h.
I ove godine, lokalni će izvedbeni umjetnici imati priliku sudjelovati u nizu majstorskih radionica gostujućih umjetnika Festivala, među kojima su i plesači predstava Agenda, Omma te Bjeguna, odnosno Josef Nadj, Guy Nader i Maria Campos, Staša Zurovac i Alexandar Balanescu, Wonyoung Kim i Kisub Choi.
Radionice se održavaju od 12. do 16. lipnja, u jutarnjim terminima, u bijeloj dvorani ZPC-a. Broj mjesta je ograničen, a prijave se zaprimaju via hipptsp@gmail.com.

Tradicionalno, pred sam kraj sezone, točnije 20. lipnja, na programu će se naći i izvedba  PLESNE PRODUKCIJE EDU ZPC-a  u izvedbi polaznika i polaznica plesnih tečajeva grupa plesnih pedagoginja Ide Jolić, Zrinke Lukčec Kiko, Mateje Miković i Ive Višak.
Lipanj će zaključiti program festivala Perforacije Udruge Domino, no više o samom programu – uskoro.

Više o cjelokupnim festivalskim programima pronađite via mrežnih stranica organizatora – HIPP i Udruga Domino.

Lipanjski se program ostvaruje u suradnji s umjetničkim organizacijama i udrugama:
kazališnom skupinom de facto, Hrvatskim institutom za ples i pokret, UO ON/A, UO Plešimedo, UO Flamingo, UO MoonS te Udrugom Domino.

Plesno,
ZPC / Zagrebački plesni centar

 

* Rezidencijalni program podrazumijeva godišnju koprodukcijsku suradnju s nezavisnim plesnim organizacijama u vidu podrške razvoja, produkcije i izvedbe selektiranih plesnih projekata renomiranih plesnih umjetnika i/ili autora čiji su projektni prijedlozi, pristigli u okviru Javnog poziva, prepoznat od strane tročlanog Stručnog povjerenstva. Prema Odluci iz 23. rujna 2022., uz već spomenutu premijernu predstavu, tijekom 2023. podržat će se i projekt REM, autorice Ide Jolić u produkciji UO ON/A te UMJETNA INTELIGENCIJA, autorice Katarine Đurđević u produkciji UPPU “PULS”.

** Korišteni citati segmenti su programskih tekstova predstava i programa te su ZPC-u ustupljeni na korištenje i oblikovanje od strane umjetničke organizacije ili udruge čija je predstava ili radionica dijelom ZPC-ova programa.

*** Fotografija: Neven Petrović za predstavu AGENDA – S. Božić i S. Aughterlony/ de facto, ZPC i TSP/HIPP, 2023.