Feldenkrais metoda

UTORKOM / 9:00-10:00 h/ sivi studio ZPC-a

Voditeljica programa: Ana Jelušić

 

“Učiniti nemoguće mogućim, moguće lakim, a lako elegantnim.”

Što je Feldenkrais metoda/Svjesnost kroz pokret (ATM – Awareness through movement)?
Feldenkrais metoda je somatska praksa pri kojoj kroz eksploraciju pokreta pronalazimo optimalan način kretanja koje je efikasno, lako i ugodno za nas. Umirujemo živčani sustav te istančavamo fokus i koncentraciju.

Kako izgleda lekcija Svjesnost kroz pokret (ATM – Awareness through movement)?
Na satu Feldenkrais metode (Svjesnost kroz pokret – ATM Awareness through movement) polaznici prate verbalne upute voditeljice koja ih vodi kroz tematski zamišljenu eksploraciju pokreta. Najčešće se satovi odvijaju ležećki, no mogu biti i sjedećki ili stojećki, ovisno o temi sata. Polaznici se kreću polako kako bi mogli obratiti pažnju na to što i kako rade te tako postaju svjesni svojih navika, ali i novih, efikasnih i lakih načina kretanja.

Zašto i za što je Feldenkrais koristan?
Feldenkrais metoda je blagotovorna praksa koja smiruje živčani sustav i stvara prostor za otvorenost, znatiželju i učenje. Omogućuje nam da upoznamo naše često štetne navike kretanja, osjećanja i razmišljanja te pronađemo nove, lakše i efikasnije mogućnosti za sebe.
Korisna je plesačima, glumcima, sportašima i svima koji se vole kretati, no pokazala se vrlo korisnom i za ljude s različitim koštanim, mišićnim i neurološkim poteškoćama. Potiče budnost, koncentraciju i fokus.

Kako se osjećamo nakon sata Feldenkrais metode?
Nakon lekcije Svjesnost kroz pokret (ATM) osjećamo se uzemljeno, vrlo često s istančanim osjećajem skeletnih konekcija, budni, odmoreni i spremni za sve što stoji pred nama.

Za koga je Feldenkrais?
Za sve neovisno o dobi, predznanju ili tjelesnim sposobnostima. Vrlo je koristan za plesače, glumce, sportaše i ljude s fizičkim ili neurološkim poteškoćama.

Što trebate za Feldenkrais metodu?
Ponesite udobnu i toplu odjeću i vlastitu prostirku ako je imate.

_ _

Mjesečna članarina: regularna cijena, 40 €  / plesači, 35 € 
Drop-in sat: regularna cijena, 12 €  / plesači, 10 € 

Za sva dodatna pitanja i najavu dolaska izravno kontaktirajte voditeljicu programa – anajelus@gmail.com .

 

ANA JELUŠIĆ je plesna umjetnica i praktičarka somatske metode Feldenkrais. Studirala je na BA Dance, Context, Choreography na HZT/University of the Arts u Berlinu. Surađivala je s raznim plesnim i performativnim umjetnicima u Berlinu i Zagrebu te stvara vlastite radove koji uključuju sola Girl like i Oh te grupni rad Ranjiva tijela. Bavi se somatskom metodom Feldenkrais za koju se educirala u Beču na Feldenkrais Institut Wien.

_ _

*Napomena: Gore navedeni tekst izvorni je tekst voditeljice programa.