Natrag


31.01.2023.

AUDICIJA za izvođače/ice – projekt HEROES u produkciji Malo sutra, koprodukciji Domina i suradnji sa ZPCom

Pozivaju se izvođači_ce na audiciju za sudjelovanje u novom projektu Heroes, autorskog dua Mije Zalukar i i Brune Isakovića, u produkciji Umjetničke organizacije Malo sutra, koprodukciji Udruge Domino te u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Audicija će se održati od 6. do 10. veljače 2023., 10 – 13 sati, u Sivom studiju Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10/1.

Rad na projektu odvijat će se u dva bloka: 13. – 24.03. te 17. 04.- 17.05. 2023., s premijernom izvedbom u okviru Queer Zagreb festivala.

Zainteresirani izvođači i izvođačice svoje prijave uz životopis i fotografiju trebaju poslati na email adresu: zalukar.mia@gmail.com, s naznakom “Audicija Heroes”, najkasnije do 5. veljače 2022.

Više o autorima istražite via službene web-stranice UO Malo sutra.

 

INFORMACIJE O PROJEKTU

Istraživačka baza za ovaj kreativni proces je lik i djelo muzičkog genija David Bowie-a. “Mogli bismo biti heroji, samo na jedan dan” pjevao je umjetnik koji je mnogima postao zvijezda, legenda i heroj na mnogo više od samo jednog dana. Ova glazbena legenda se neprestano uzdizala kroz desetljeća, bilježeći strasti i nevolje generacija. Bowie je imao iskonsku sposobnost doprijeti do različite publike i povezati se s mnoštvom zajednica. Koristeći svoj kulturni utjecaj u području međunarodnih odnosa i diplomacije Bowie je bio glasnogovornik jedinstvene kreativnosti, inovacije i kulture. Album Heroes posvećen je vremenu provedenom u Berlinu, bio je ispunjen slikama hladnog rata bilježeći život i izazove podijeljenog grada, a sama naslovna pjesma postala je soundtrack za mirnu revoluciju 1989. Za svoj strastven nastup na Berlinskom zidu 1987. koristio je zid kao pozadinu, privukao je tisuće ljudi iz Istočnog Berlina koji su pjevali zajedno s Bowiejem i Zapadnim Berlincima sa njihove strane grada. Tim je nastupom ujedinio podijeljeni grad, povezujući ljude čiji su gradovi bili isti, a životi toliko različiti. Bowie je bio vrlo emotivan čovjek. To je bio jedan od razloga zašto je usvojio toliko fantastičnih i likova – Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Halloween Jack, the Thin White Duke, the Blind Prophet. Započeo je s planom i idejom da promijeni rock ‘n’ roll — da ga pretvori u totalnu umjetničku formu koja ima mjesta za elemente preuzete iz filma i kazališta i svih vrsta glazbenih stilova. I to je radio u svakoj fazi svoje karijere. Bowiejeve izjave bile su duboke, a njegova glazba promijenila je život mnogim pripadnicima LGBT zajednice tijekom njegova uspona do zvijezda. Prkosio je rodnim granicama svojom kreacijom likova i kostima te stalnim reinvencijama te je činio biti drugačiji ne samo mogućim nego i prihvatljivim. Mnogima je u to vrijeme bio njihov opstanak, projicirajući drugost s kojom su se tisuće mogle poistovjetiti. Kao osoba u utjecajnom svijetu pop kulture Bowie uzima najviše zasluga za širenje granice onoga što mislimo da je lijepo. Zauvijek će biti zapamćen kao ikona, kulturni fenomen i heroj.

Istraživački proces će biti podijeljen u više faza te će uz lik i djelo Dawid Bowie-a kao kreativnu bazu također uzeti u obzir suvremeni društveni kontekst, hrvatski i šire u svijetu, te se poigrati herojima koje je stvorio David Bowie. Zaokupljati će nas pitanja poput: „Što bi Ziggy učinio na našem mjestu?“; „Tko je među nama taj čovjek koji je pao na zemlju i hoće li on preuzeti odgovornost za sve?“, „Koji nas to zidovi danas dijele?“. Cilj je stvoriti seriju izvedbenog materijala koji duboko ulazi u materiju strasti i nevolja današnjih generacija i pokušati zamisliti nekog novog heroja koji će nas odvesti preko zida do prijeko potrebne društvene katarze.

 

 

Ogledna fotografija: Shake It Off, UO Malo sutra 2018.