Natrag

Zatvorena prezentacija iteracije projekta – TOGETHER WE SOUND

Događanje


   

 

U srijedu, 07.12.2022. s početkom u 20 h, u crnom studiju ZPC-a održat će se prezentacija zatvorena za javnost nove iteracije istraživačko-umjetničkog projekta Together We Sound 2, autorica i plesnih umjetnica Koraljke Begović, Nastje Štefanić Kralj te multimedijalnog umjetnika Bojana Gagića.

Istraživački projekt nastavak je rada kojim smo u 2017.  otvorili pitanja odnosa tijela i tehnologije, a čiji je produkt bila predstava Together We Sound,  premijerno izvedena u Zagrebačkom plesnom centru. Kao polaznišnu inspiracju koristili smo Xth Sense biofizički instrument i software, autora Marca Donnarumme, koji putem senzora na tijelima plesačica bilježi kretanje mišića i protok krvi, generirajući zvučni material. Promjene u intenzitetima pokreta, opsegu pokreta, kao i tenzije u mišićima utječu na zvuk koji nastaje, a koji dalje oblikuje Bojan Gagić u finalnu zvučnu sliku.

Kako zvuči kretanje, kako zvuče naši mišići, primarna su pitanja koja nas zanimaju; u ovom dijelu istraživačkog procesa preispitujemo daljnje mogućnosti tehnologije u spoju s plesnim tijelom. Na koje načine tehnologija koju koristimo utječe na naše kretanje, kako uvjetuje koreografiju i kvalitetu pokreta, ali i obrnuto te na koji način svaki detalj pokreta i intenziteta utječe na senzore koje koristimo i samim time stvaramo specifičnu zvučnu sliku – zajedno osluškujemo kretanje. Također, kroz ovaj dio istraživanja preispitujemo i utjecaj tijela i pokreta na kazališnu rasvjetu te tražimo načine kontrole i svjetlosne promjene također putem senzora spojenih na tijelo plesačica. 
Koreografske odluke koje donosimo u kontekstu ozvučenog tijela tražimo unutar stvaranja specifičnog plesnog jezika prema virtualnom prostoru ozvučenog tijelu koje egzistira ne samo u domeni fizikusa nego i van njega putem zvučnih valova, senzora, žica, ozvučenja/zvučnika, light designa/svjetla.

Možemo li u bliskom kontaktu s tehnologijom kreirati neka nova bića, tijela koja se pretvaraju u nestalne figure, tijela koja nadilazeći granice tjelesnosti prenose zvučne valove van prostora vlastite kinesfere i opipljivosti te uz pomoć tehnologije stvaraju neki novi prostor izvedbenosti zvuka? Daljnja su pitanja i fokusi idućih ciklusa istraživanja projekta.

 

Produkcija: UPUH

Projekt podržan sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.