Natrag

Plesna tehnika kao proces – Roberta Milevoj

Trening


Sadržaj sata usmjeren je na prepoznavanje i osvještavanje vlastitog tjelesnog iskustva kao glavnog uporišta na putu prema cjelovitoj spoznaji sadržaja i usvajanju znanja. U vježbama je naglasak na dahu, upotrebi i raspodjeli težine na pojedine dijelove tijela u pokretu te odvijanju pokreta unutar tijela i njegovu oblikovanju u vanjskom prostoru. Pozornost je na integraciji principa koji utječu na stalni proces promjena odnosa tijekom kretanja, a odražavaju se na samu kvalitetu, dinamiku i izražajnost izvođenja zadana ili improvizirana plesnog vokabulara. Rad uključuje strukturirane vježbe koje se temelje na osvještavanju anatomske strukture, istraživanje pokretom i vježbe s partnerom, a nadahnut je različitim izvornim (somatskim) tehnikama suvremenog plesa kao što su release, osnove bartenieffa, feldenkrais i kontaktna improvizacija.


foto: Andi Bančić

Rođena u Puli 1979. Od 1998. profesionalno djeluje na hrvatskoj plesnoj sceni kao izvođačica, koreografkinja i pedagoginja suvremenog plesa. Plesno iskustvo stječe na brojnim radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu te u radu s priznatim plesnim umjetnicima (Matija Ferlin, Irma Omerzo, Aleksandra Janeva Imfeld, Mala Kline, Keren Levi, Tomislav Feller, Rosalind Crisp i drugi) i umjetničkim kolektivima (Montažstroj, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, Plesni centar TALA, Liberdance, Sodaberg, MARMOT, dance_lab collective i drugi). Tijekom godina razvija svoj autorski i izvođački rukopis te potpisuje veći broj umjetničkih suradnji i samostalnih predstava (material248, Roberta, Roberta, Rachel & Sonny, Opet Roberta, &, U OČIMA, Familija, SCENA, ROB3RTA).
Od 2014. do 2016. sudjeluje u međunarodnom projektu apap – Performing Europe. Godine 2017. s Anom Mrak osniva umjetničku organizaciju Nikad kraja. Trenutačno pohađa preddiplomski studij plesne umjetnosti, nastavnički smjer na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavi Nastup (2010) te produkcijske nagrade 28. Tjedna suvremenog plesa za predstavu Roberta, Roberta (2011). Nominirana je za nagradu publike Teatra.hr u kategoriji izvođačice godine (2013) te za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg koreografskog ostvarenja u predstavama Opet Roberta (2014) i Familija (2018).
Živi i radi u Zagrebu.