Natrag

Suvremene plesne tehnike – Nika Janković

Trening


Sat je eklektičan, ne grade se sekvencije i ne uče koreografirane vježbe. Ne radimo prema produktu u smislu forme i estetike, već na razumijevanju koncepata koji grade sam pokret – ravnoteži, dinamici, fokusu, ritmu, brzini, radu nogu, snazi, preciznosti itd.
Sat se temelji na metodi Ido Portal koju pratim od 2019. surađujući s plesačicom Shai Faran.
Otvorena forma sata omogućuje detaljni rad na elementima kao što su okreti, skokovi, inverzije, mikroakrobatika te integracijom izoliranih elemenata i koncepata kretanja nastavljamo prema kompleksnijim mogućnostima kretanja.
Možete očekivati specifične vježbe i strukturirane metode integracije i improvizacije. Započet ćemo primarno podizati temeljnu razinu snage za izvođenje elemenata koji zahtijevaju veću tjelesnu spremu i koji su zahtjevniji za mobilnije i osjetljivije zglobove.

Nika Janković diplomirala je kao plesna pedagoginja, koreografkinja i izvođačica na Akademije za kazalište i ples u Amsterdamu, gdje je 2014. počela predavati suvremeni ples i pokret. Od 2014. radi kao samostalna umjetnica, izvođačica i pedagoginja u skupinama kao što su Conny Janssen Danst, ICK Amsterdam i Theater De Krakeling. Među ostalim, surađivala je s koreografima Maurice Causeyem i Dunjom Jocić.
Godine 2018. koreografirala je solo Dance, Arian! premijerno izvedenom na Streetformi u Zagrebu te izvođenom u sklopu produkcijskih kuća Dansmakers u Amsterdamu i Arnhemse Meisjes u Arnhemu. Godine 2020. u okviru amsterdamske Akademije za kazalište i ples s koreografom Johnom Wooterom stvara plesni film Meet My Lover in My Belly.