Natrag

Efikasna fizikalnost -Ana Mrak

Trening


Dinamičan sat plesne tehnike bavi se istraživanjem funkcionalnosti tijela i ekonomičnosti pokreta. Poseban naglasak stavlja se na:
• osvještavanje skeletne strukture te upotrebu skeletnih veza kao osnova potpore i organizacije tijela kao cjeline
• uzemljenje, učinkovit prijenos težine
• višesmjerni pristup prostornoj komponenti pokreta
• preciznost, razvijanje svijesti o intenciji i jasnoj inicijaciji pokreta te pojedinačnom razumijevanju sekvencioniranja pokreta tijelom.
Sat započinje improvizacijskim zadacima i vježbama deriviranim iz različitih somatskih praksi koje omogućuju samostalno istraživanje unutrašnjeg ustroja tijela, osnovnih tjelesnih veza te funkcionalnog dinamičkog poravnanja. Koristeći se skeletom kao potporom, tjelesne veze organiziraju se detaljnim rad na traženju jasnih direkcija i različitih inicijacija pokreta. Predloženi principi nadograđuju se i povezuju, čime se povećava raspon mogućnosti koji vodi u kompleksniju fazu pokreta te stvaranje dinamičnih plesnih sekvencija, istodobno istražujući učinkovitost tijela u pokretu te njegov odnos s prostorom.

ANA MRAK
Rođena u Varaždinu, školuje se na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji i Tisch School of The Arts (New York). Za vrijeme školovanja ostvaruje suradnju s nekoliko inozemnih plesnih skupina (Susan Quinn Dance Co., Davis Freeman i Random Scream, Hubert Lepka i Lawine Torren, Mateja Bučar i kolektiv DUM).
Nakon povratka u Hrvatsku s Nensi Lazić 2003. osniva umjetničku organizaciju dance_lab collective, u kojoj sudjeluje u stvaranju nekoliko plesnih projekata, među ostalim i svojeg prvog autorskog djela Redrum Sessions, za koji je nagrađena prvom nagradom na Platformi mladih koreografa 2009.
Od 2004. članica je Studija za suvremeni ples. Sudjeluje u gotovo svim produkcijama ansambla te surađuje s brojnim relevantnim imenima suvremene plesne i kazališne umjetnosti (Oliver Frljić, Saša Božić, Ksenija Zec, Matija Ferlin, Begum Erciyas, Gregor Luštek, Dario Harjaček, Rajko Pavlić, Matjaž Farič). Uz SSP, kao izvođačica surađuje i s različitim organizacijama na plesnoj sceni: VRUM performing arts collective, Četveroruka, Liberdance.
Nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta 2010. za izvedbu u predstavi Nastup Matije Ferlina te 2020. u predstavi Podivljalo Sonje Pregrad i Ane Kreitmeyer.
Posljednjih godina predstavlja nekoliko koreografskih i suautorskih projekata u različitim institucijama te festivalima suvremenog plesnog izraza u Hrvatskoj.
Trenutačno djeluje kao izvođačica i koordinatorica umjetničkog programa ansambla SSP-a, aktivno poučava suvremene plesne tehnike u profesionalnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te predaje suvremenu plesnu tehniku i kolegij Izvedbena radionica 1 u svojstvu docentice – vanjske suradnice na plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.