Natrag

STRUKTURA, FUNKCIJA I KONTAKT / Axis Syllabus i kontakt improvizacija s Filippom Serra

Trening


STRUKTURA, FUNKCIJA I KONTAKT –
Axis Syllabus i kontakt improvizacija s Filippom Serra

Lokacija: Zagrebački Plesni Centar, Ilica 10
Termin: sub. 15.4.2023. / 16-20 h, ned. 16.4. 2023. / 10-14 h

Kada poznajemo anatomiju svoga tijela i okolinu u kojoj se tijelo kreće te kada smo svjesni fizičkih sila koje utječu na nas, tada se možemo kretati na siguran i učinkovit način. Na ovoj bih radionici želio ponuditi koncepciju tijela i pokreta kroz prizmu Axis Syllabusa. Na početku ćemo se kretati samostalno na vlastiti način, a zatim ćemo pretočiti naučenu mehaniku tijela u pokret gdje postoji interakcija, odnosno u partnering i kontakt improvizaciju.

Osnovna tema prvog dijela radionice bila bi kretanje tijela u prostoru (locomotion). Važno je razumjeti najučinkovitije strategije za uspješno kretanje na siguran način, što je prioritet kako bismo zatim ušli u fizičku interakciju s drugim tijelima. Pozabavit ćemo se detaljnije onime što se obično naziva tranzicija. Što se događa od točke A do točke B? Koliko možemo povećati fokus, razumjeti i rafinirati ovaj proces kako bismo se kretali na najučinkovitiji način? Kako reciklirati energiju stvorenu prethodnim kretanjem kako bismo osnažili ono što slijedi? Može li znanje o fizičkim/anatomskim ograničenjima našeg tijela biti ključ za veću slobodu pokreta, a zatim i interakciju? Na radionici volim koristiti iskustvo s borilačkim vještinama, stanje budnosti i prisutnosti što savršeno odgovara stanjima pozornosti/percepcije koji su elementi za kontakt improvizaciju. Upoznaj samog sebe…-Reče netko… Istraži samog sebe, rekao bih, kako bi bolje razumio tko si i gdje si.

Ova je radionica namjenjena svima, a posebno bi mogla zanimati one koji su strastveni u svom kretanju ili se bave pokretom te bi željeli razviti nove alate i primijeniti ih u svojoj praksi. Svi oni koji se bave kontakt improvizacijom, a osjećaju da trebaju dodatno strukturirati svoje znanje i pokret imat će koristi na radionici.

Axis Syllabus jest referentni sustav ili leksikon koji stalno evoluira. Služi za organizaciju i međusobno povezivanje empirijskog (iskustvene prakse) i znanstvenih saznanja koja proizlaze iz proučavanja ljudskog pokreta (biomehanike tijela). To uključuje anatomske detalje, fiziku, praktičnu primjenu, istraživanje, analizu i prijenos. Namjera je dati relevantne i najnovije informacije u neutralnom formatu, u nadi da osoba može primijeniti te informacije u svom kulturološkom ili estetskom kontekstu. Na Axis Syllabus radionici informacija postaje smislena kroz neprestano istraživanje i fizičku integraciju. Cilj je razumjeti i surađivati s ljudskom strukturom koju smo naslijedili kroz tisuće godina evolucije. Kada razumijemo i poštujemo obilježja tjelesne strukture, možemo proširiti mogućnosti pokreta na učinkovit i funkcionalan način.

Filippo Serra (r. 1981.g. u Italiji) voli se definirati kao znatiželjni istraživač pokreta. Obožava pokret, sport i prirodu, a borilačkim vještinama se počeo baviti sa 17 godina. Nakon studija kineziologije završava magisterij ‘’Preventive and Adapted Movement Activity’’ te se počinje baviti kazalištem i suvremenim plesom. Kad je upoznao kontakt improvizaciju, osjetio je savršenu sinergiju svih prethodnih iskustava pokreta. U to je vrijeme počeo profesionalno raditi na sceni kao izvođač Godine 2018. postaje certificirani učitelj Axis Syllabusa. Danas je svestrani izvođač koji povezuje znanja iz različitih disciplina pokreta. Osobito ga zanimaju metodologije treninga i prakse za osobni razvoj (Zašto činimo to što činimo?) U njegovom poučavanju i pokretu isprepliću se znanost i tradicije. ‘’Moji Učitelji dolaze iz različitih sfera: borilačkih vještina, misticizma, znanosti, sporta, suvremenog plesa i kazališta.’’ Za njega istraživanje nikada ne prestaje te je prenošenje svog znanja drugima najbolji način da se ono revidira, elaborira i evoluira.

Cijena: 70 eura za prijave do 22.3., nakon toga 85 eura (akontacija 30 eura kako bi se osiguralo mjesto na radionici)

Prijave: martinarozic@gmail.com

Kontakt: Martina Rožić 091 5464945