Natrag

Sounded Bodies – radionica Tijeloglasje

Radionica


Sounded Bodies / radionica Tijeloglasja
Voditeljica: Maja Rivić
Format: glasovno, plesna/ fizička radionica
Mjesto realizacije: ZPC, siva (prva dva tremina) i bijela dvorana (posljednji termin)
Termini / trajanje: 3., 4. i 5.11. od 12-15h / potrebno je participirati sva tri dana
Broj polaznika je ograničen na 10 osoba.
Predznanje nije potrebno.
Sa sobom je potrebno ponijeti vodu, udobnu i toplu odjeću te znatiželju i entuzijazam 🙂

PRIJAVE ovdje

Opis radionice:

Na radionici ćemo kroz vježbe, igru i eksperimente pokušati osvijestiti glas tijela, glas duše, u svojoj neverbalnoj slobodi, kojom produžuje naše biće, odnoseći nas kroz prostorvrijeme, svjedočeći o njemu. Nastojati ćemo ozvučiti individualni glas unutar zajednice, upoznati njen specifični glas, njezinu fragilnost i snagu, preispitujući time ideje zajedništva, empatije i slobode unutar zadanog. Upoznati ćemo se s konceptom “tjelogasja” i igrati se s vokalnom i tjelesnom improvizacijom stvarajući nove alate za nova vremena. Procesom istraživanja potencijala i kapaciteta zajednice, kroz neverbalnu i duboko intuitivnu komunikaciju, osmisliti ćemo i ostvariti svoju najoptimalniju kolektivnu stvarnost. Kreirati ćemo živu platformu unutar koje ćemo iskušati udruženu snagu glasanja/zvučanja i slušanja, kao jednih od najsnažnijih medija ljudske interakcije, i time (iznova) otrkiti najplemenitije relacije unutar nas samih i nas zajedno. Cilj radionice je katalizirati razumijevanje, suosjećanje, pamćenje i sjećanje, pomoću kojih možemo maksimalno iscrpiti posve subjektivnu i intimnu percepciju isprepletenosti prostora, vremena, glasa i tijela.

Razmišljajmo o glasu kao dijelu tijela, kao produžetku tijela, kao istovjetnoj kopiji tijela, kao najpreciznijem otisku našeg kolektivnog i individualnog duhovnog i emotivnog stanja, kao garantoru i dokazu sadašnjeg trenutka, u kojem su sublimirani svi dosadašnji, i pretpostavljeni svi budući trenuci. Gledajući na tijelo kao na svojevrsnu prizmu kroz koju se potencijali duha reflektiraju u obliku pokreta i glasa, osmišljavati ćemo mikro-koreografije, u kojima intuitivno i kognitivno spajamo pokret i glas. Glas i pokret time kao da provociraju ideju granice tijela i duha te postaju katalizatori i kultivatori novih prostora slobode bivanja i subivanja.

Preispitajmo transgresivnu i transformativnu prirodu zvuka, s naglaskom na glas kao izvor, i slušanje kao destinaciju; zvuk kao dodir, distributer svoga izvora, novo mjesto susreta; odnos zvuka i njegova izvora, potencijal slušanja i percepcije zvuka, kao nečega što indentificira i prenosi svoj izvor i značenje u novi prirodno-društveni kontekst.

Voditeljica radionice:

Maja Rivić diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, na londonskom Sveučilištu Middlesex završila je studij za jazz i suvremeno pjevanje i aranžiranje, a trenutno je apsolventica diplomskog studija Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je u performansu slovenskih umjetnika Loupoa Abramovicija i Tomaža Groma “Obetavno: Last Dance”, koautorica je vokalno-tjelesnog performansa “Valna blizina” s plesačicom Silvijom Dogan i audio-vizualno-vokalno-tjelesnog performansa “Pažnja!” s video umjetnicom i montažerkom Ivom Gavrilović. Sudjelovala je u grupnoj izložbi “Anything heard makes demands” u galeriji Nova (WHW).
Vokalistica je u jazz orkestru Mimika, free impro kvartetu MILK, kolektivu Živa Voda, Maja Rivić Septet-u, sastavu Maja’s Jazz Enthusiasm te surađuje s Jazz Orkestrom HRT-a i Darkom Rundekom. Osim pjevanjem i studijskim snimanjem, bavi se kompozicijom, aranžiranjem i glazbenom edukacijom u vidu glazbenih radionica i privatnih lekcija pjevanja. Zanima se i bavi istraživanjem vokalne improvizacije, intimnog i javnog glasa – auditivnog, tjelesnog, emotivnog, psihološkog, društvenog glasa.