Natrag

Misliti tijelo, radionica – Marina Mascarell

Radionica


MISLITI TIJELO / EMBODYING THOUGHT 

Izvođači s pomoću zadataka istražuju različita stanja tijela: oslobađaju tijelo od forme kako bi ušli u svijet percepcije. Zagonetke, pitanja ili postavljanje ograničenja potiču na pronalaženje jedinstvenog puta. Pokret se zamišlja na temelju fizičkog iskustva ili stanja koje proširuje svijest.
Praksa uronjena slušanja potiče polaznike na doživljaj vlastita tijela, pri čemu je zajednička energija motor za uspostavljanje veza s drugima i prostorom. Dubokim osluškivanjem tijelo postaje mjesto na kojem je sve moguće, mjesto bez prosuđivanja koje potiče na istraživanje vlastitih granica.
Fokus je na praćenju puta energije kroz tijelo kao alata za otvaranje, otkrivanje i skeniranje tijela. Uz koncept proširenja svijesti, neprestano recikliranje unutarnje moći – nikada je ne ispuštajući ili trošeći – vodi prema gotovo meditativnoj tjelesnosti. Pritom se neprestano varira pristup kretanju, tjelesnim teksturama i dinamici. Koncept povuci-potegni važan je u odnosu na prostor, za otključavanje tijela i uspostavljanje kontinuirana razgovora s okolinom. Suživot s drugima poziva izvođača da dosegne vrhunac neovisno o pojedinačnim mogućnostima, putem promjena u našim rutinama i izazova izbora u kolektivnom iskustvu.

 

 

 

MARINA MASCARELL (1980.) portugalska je koreografkinja od 2011. do 2021. stalno angažirana u kazalištu Korzo u Haagu te od 2018. pridružena umjetnica u Mercat de les Flors u Barceloni.
U njezinu umjetničkom radu refleksije, propitkivanja i koncepti pretvaraju se u pjesničku borbu, pri čemu se misao prevodi u tjelesnost i kretanje. Mascarell je zainteresirana za buntovno tijelo koje karakterizira preispitivanje normativnosti. Plesno je tijelo oblik otpora, duboko ukorijenjeno u političku i društvenu akciju.
Osim vlastitih predstava, Mascarell stvara i za različite organizacije poput Plesne skupine Göteborške opere, Plesno bijenale u Lyonu, Balet Lyonske opere, Plesno kazalište Skanes, Plesni forum Taipei i Nizozemsko plesno kazalište. Surađuje i s vizualnim, filmskim, glazbenim i kazališnim umjetnicima.
Djela je prikazivala širom Europe, u Kini, Tajvanu, Koreji, Brazilu, Argentini i Čileu. Dobitnica je nekoliko nagrada, među ostalim Nagrade BNG banke za najbolji ples 2015, te je nominirana za Nagradu kritičara Barcelone i Nagradu Butaca.
Mascarell razvija praksu čvrsto povezanu s njezinim koreografskim procesom, usredotočujući se na istraživanje pokreta i povećanje svijesti u tijelu. Drži plesne radionice na festivalima i u školama.