Natrag

Klasični balet – Almira Osmanović

Trening


Almira Osmanović hrvatska je primabalerina i prva nacionalna baletna prvakinja (1993) te dobitnica brojnih domaćih i inozemnih nagrada. Putuje svijetom kao plesačica, koreografkinja, umjetnička ravnateljica i stručna sutkinja.
Karijeru započinje u baletnoj školi u Zagrebu pod tutorstvom poznate učiteljice baleta Silvije Hercigonja. Kao priznanje za svoj talent, dobiva stipendiju na slavnoj Baletnoj akademiji Vaganova u Petrogradu, gdje je godinu dana bila studentica Ljudmile Safronove, cijenjene baletne pedagoginje te učenice Agripine Vaganove. Godine 1979. postaje solisticom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a uskoro je priznata kao jedna od najistaknutijih plesačica u Jugoslaviji. Njezin status i službeno je priznat 1990. kada dobiva naslov primabalerine.
Među mnogim nagradama i priznanjima na domaćim i međunarodnim baletnim natjecanjima najviše se ističu Grand prix na Jugoslavenskom nacionalnom natjecanju u Novom Sadu 1982. te posebna nagrada za jedinstveno umjetničko stvaralaštvo na svjetskom baletnom natjecanju 1984. u Osaki.
Almira Osmanović surađuje s mnogim znamenitim koreografima kao što su Waczlaw Orlikowsky, Peter Breuer, Milko Šparemblek, Oleg Danovski, Rami Be’er, Ivica Sertić, Vasco Wellenkamp, Miljenko Vikić, Milorad Mišković, Ksenija Zec, Nada Kokotović, Mare Sesardić. Na pozornici zagrebačkoga HNK-a plesala je glavne uloge u gotovo svim velikim klasičnim baletima, ali i u suvremenim djelima. Plesala je na mnogim velikim pozornicama Europe, Amerike i Japana. Kao gostujuća plesačica nekoliko godina nastupa u Düsseldorfu, Kölnu, Duisburgu i Bernu.
Nakon što se etablirala kao vrsna plesačica, proširuje svoje djelovanje u baletu. Godine 1994. na poziv intendanta Georgija Para postaje umjetničkom ravnateljicom Baleta HNK-a u Zagrebu. Tu dužnost obnaša do 2002. Uz vođenje baleta, istodobno pleše sve glavne uloge. Dio njezina vođenja Baleta HNK-a u Zagrebu odvijao se u veoma teškim, ratnim vremenima. I u tom periodu teškom za umjetnost zagrebački Balet ne samo da je održao nego je i poboljšao kvalitetu. Naime, izborom naslova i mogućnošću napredovanja u Zagreb je došlo i nekoliko odličnih plesača iz svijeta.
Od 2002. do 2012. umjetnička je ravnateljica Baleta Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu. Posebno je hvaljena za prva kompletna postavljanja velikih klasičnih naslova na splitskoj sceni. Mnogi od tih naslova do danas su na repertoaru splitskog HNK-a (Giselle, Labuđe jezero, Graduation Ball, Orašar i Don Quijote). Tijekom njezina mandata splitski balet postigao je globalnu slavu. Njezin rad i podizanje kvalitete splitskog baletnog ansambla otvorili su vrata brojnim gostovanjima u inozemstvu. Turneje uključuju nastupe na izraelskom međunarodnom Plesnom festivalu Karmiel te otvaranje kazališne sezone u Pfalzbau u Ludwigshaffenu. Također, nastupaju na Međunarodnom plesnom festivalu u Madridu, Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, 11. Međunarodnom baltičkom baletnom festivalu u Rigi, potom u Luganu te mnogim talijanskim gradovima.
Pod njezinim vodstvom HNK u Splitu dobilo je brojne nagrade: nagradu za najbolji baletni nastup na Splitskom ljetu 2003. (Baletni triptih), prvu godišnju Nagradu Ana Roje (2004), Nagradu Judita za najbolju plesnu predstavu na Splitskom ljetu 2006. (Magnum) i druge.
Od 2012. Almira Osmanović prima pohvale i za koreografska postignuća u Hrvatskoj i inozemstvu (Silovanje Lukrecije Benjamina Brittena, Operno kazalište Verdi u Trstu, Troia’s Discount Stefana Riccija i Giannija Fortea, ZKM, Pepeljuga Charlesa Perraulta, GK Trešnja).
Trenutačno djeluje kao izvanredna profesorica na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu, kao profesorica na Međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu te kao profesorica na Muzičkoj akademiji u Puli. Također, članica je i Kulturnog vijeća za vrednovanje programa javnih potreba u kulturi (kazališne i plesna djelatnost) Grada Zagreba te od 2009. članica Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.
Pedagoški pomaže mladim plesačima i u Ljetnoj baletnoj školi u Supetru na Braču koju je osnovala s učiteljicom plesa Renatom Skovron. Škola promiče ljepote plesa, ali i otoka Brača.
Za izvanredne zasluge promocije na području turizma Almira Osmanović dobiva godišnju nagradu Town grada Splita i 25. Europsku nagradu za turizam Europske federacije turističkih novinara u 2011.
Često sudjeluje u vijećima na baletnim i plesnim natjecanjima uključujući Young Russian Grand Prix, Međunarodno baletno natjecanje u Petrogradu, Međunarodni baltički baletni festival u Rigi te Međunarodno baletno natjecanje u Seoulu 2012. Godine 2015. priključuje se međunarodnom natjecanju Dance Star koje se organizira u mnogim državama Europe i svijeta.