Natrag

IMPROVIZACIJA / Noa Shiloh-Yehiel i Einat Ganz

Trening


Lokacija: Zagrebački Plesni Centar, Ilica 10 – BIJELI STUDIO
Termin: od ponedjeljka do petka, 18. – 22.09.2023.  /  10–11:30 h

Voditeljice: Noa Shiloh-Yehiel i Einat Ganz

Program je namijenjen školovanim plesačima i plesačicama, uzrasta 18+.
Program je besplatan, broj sudionika je ograničen (max. 18 osoba).

Svoje mjesto je potrebno rezervirati slanjem životopisa na info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom “Jutarnji treninzi – Improvizacija”, najkasnije do petka, 15. 09.2023.
Program se izvodi na engleskom jeziku.

Program se realizira u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj i u okviru rezidencijalnih aktivnosti međunarodne umjetničke razmjene Zagrebačkog plesnog centra.

____________________________________________________________________

OPIS /

Improvizacija je alat za prakticiranje prisutnosti i poboljšanje izvedbenih sposobnosti.
Postavit ćemo i predstavit tijelo u prostor – u odnosu sa samim sobom, drugima oko njega te publikom.
Zajedno ćemo nastojati biti budni i svjesni čestih izmjena u dinamici unutarnjih i izvanjskih zbivanja u nama i oko nas, istovremeno vršeći aktivnu funkciju iskustva (to experience) i pasivnu funkciju svjedočenja (to witness).

Inicirat ćemo, odgovarati, prepoznavat ćemo i posvećivati našu pažnju kompozicijama koje će se pojavljivati u punini emocije i slike koju prenose. Uspostavljanje formacija i susret s obrascima kretanja posve je izgledna i očekivana pojava koju ćemo u jednom času slijediti, potom pokušati razlomiti ili razbiti, pa ponovno uspostaviti i tako dalje. Postavljat ćemo pitanja ne sa svrhom da pronađemo instantna i/ili učinkovita rješenja, već da bismo iskusile trenutak i ostale autentične.
Takva praksa potiče pomno osluškivanje, a kojemu ćemo pristupiti kroz različite okvire i motive – somatski rad, tehničke alate, dodir i suspenziju.

Tražit ćemo oslonce koji će nas podržati u prostoru u kojem je neznanje/ nepoznavanje (not knowing) i postojeća činjenica i radni materijal koji od nas traži posvećenost temeljenu na povjerenju u unutarnje znanje (inner knowing).

BIOGRAFIJA /

NOA SHILOH-YEHIEL, izraelska je plesačica, koreografkinja i predavačica. Umjetnička je ravnateljica skupine Carmela Dance Group i suosnivačica plesne kuće Menashe.
Završila je preddiplomski studij obrazovanja i ples u Rubin akademiji u Jeruzalemu, dok je diplomski studij radionica za profesionalne plesače diplomirala pri Sveučilištu u Haifi. Prima potporu Fondacije za neovisne stvaratelje, Ministarstva kulture i sporta te Vijeća lutrije za umjetnost i kulturu Republike Izrael.
Svoj je umjetnički rad predstavila na brojnim festivalima i pozornicama među kojima su i Centra Suzanne Dellal; Beit Maziji u Jeruzalemu, Nacionalne akademije Sv. Cecilije, Muzeja Izraela, Muzeja umjetnosti u Haifi, Kazališne kuće Tmuna, festivala IntimaDance itd.
Shiloh-Yehiel 2015. za solo plesnu izvedbu prima nagradu izraelske udruge umjetnika EMI, a 2017. nagradu Gertrude Kraus.

EINAT GANZ, profesionalna je izvedbena umjetnica, neovisna koreografkinja, predavačica i asistentica koreografije sa sjedištem u Izraelu.
Plesnu pedagogiju diplomirala je na Akademiji glazbe i plesa u Jeruzalemu, a ples na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Amsterdamu (De Theaterschool) gdje je istodobno studirala dva modula: moderni/suvremeni ples te istraživanje pokreta i koreografije. U okviru tromjesečne stipendije stažira na projektu istraživanja plesa sa skupinom Patala iz Gambije.
Svoje je koreografije predstavilja na raznim festivalima i pozornicama diljem Europe i Izraela, istodobno radeći i kao izvođačica i kao asistentica koreografije.
Ganz u posljednje vrijeme izvodi vlastita djela te predaje suvremeni ples, improvizaciju i izvedbu u različitim okruženjima diljem Izraela, a pohađa i program radionica SomaticBODY  Christine Cole i Nitzena Ledermana.
Osim toga, Ganz je članica ansambla Lashvat Lakum koji se bavi improvizacijama na javnim mjestima te surađuje na projektu Mutual Gaze. Riječ je o kreativnoj skupini koja okuplja osobe sa i bez oštećenim vidom kroz suradnju Koreografskog centra Kelim iz Bat Yama s Centrom Marshall za
slijepe osobe i osobe s oštećenim vidom iz Tel Aviva.

__

Fotografije: Ustupile na korištenje Noa Shiloh-Yehiel i Einat Ganz / Tamar Lamm, Efrat Mazor