Natrag

Homo theatralis

Događanje


Igor Tretinjak: Renata Carola Gatica – predvodnica promjena u kazalištu za djecu i mlade
U posljednjih petnaestak godina Renata Carola Gatica svojim se redateljskim rukopisom i repertoarnim konceptom nametnula kao predvodnica poetskih i organizacijskih promjena u kazalištu za djecu i mlade. Njezinu ideju vodilju krajnje pojednostavljeno možemo definirati kao pozorno i promišljeno osluškivanje ciljanih publika. U ovoj analizi Gaticine poetike naglasak je na specifičnosti koncepta i izraza Teatra Poco Loco kao svojevrsnog junaka suvremene neovisne scene te na njezinu redateljskom rukopisu u predstavama za djecu i mlade.

Novi ciklus projekta Homo theatralis započeo je 10. veljače, a sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.

Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac, tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se nadovezivao na prethodno započete projekte HDKKT-a Kazališna putovanja i Portreti, ali se sadržajno proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti.

Program je besplatan i dostupan svima s internetskom vezom. Raspored i poveznice na događanja objavljuju se na mrežnim stranicama udruge www.hdkkt.hr te na HDKKT-ovoj stranici Facebooka.

Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović.

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.