Natrag

Homo theatralis

Događanje


Sanja Nikčević: Od grčke tragedije do Rajmunda Kuparea: što radi pisac u svetoj priči
Grčka mitologija i Biblija teme su dramskih žanrova tragedije i prikazanja. Ako je u svetim pričama sve zadano i poznato, koji je piščev prostor slobode? Kako je Rajmund Kupareo prikazao Kristovu muku na sceni i zašto je on kvalitetan pisac? U kakvom su odnosu Kupareova muka i Bakmazova, Strozzijeva te Krležina obrada te teme?

 

Novi ciklus projekta Homo theatralis započeo je 10. veljače, a sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.

Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac, tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se nadovezivao na prethodno započete projekte HDKKT-a Kazališna putovanja i Portreti, ali se sadržajno proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti.

Program je besplatan i dostupan svima s internetskom vezom. Raspored i poveznice na događanja objavljuju se na mrežnim stranicama udruge www.hdkkt.hr te na HDKKT-ovoj stranici Facebooka.

Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović.

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.