Natrag

FLOORFLIRTING, razigrani ples s podom / Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi

Trening


Lokacija: Zagrebački Plesni Centar, Ilica 10 – BIJELI STUDIO
Termin: od ponedjeljka do četvrtka,  11. – 14.09.2023.  /  10–14 h

Voditelji: Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi

Program je namijenjen školovanim plesačima i plesačicama, uzrasta 18+.
Program je besplatan, broj sudionika je ograničen (max. 14 osoba).

Svoje mjesto je potrebno rezervirati slanjem životopisa na info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom “Radionica – FloorFlirting”, najkasnije do subote, 09. 09.2023.
Program se izvodi na engleskom jeziku.

Program se realizira u okviru rezidencijalnih aktivnosti međunarodne umjetničke razmjene Zagrebačkog plesnog centra.

Međunarodni program razmjene umjetničkih rezidencija Zagrebačkog plesnog centra financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

____________________________________________________________________

OPIS /

Radionica proizlazi iz izučavanja mnogobrojnih posebnosti i karakteristika koje čine breakdance – disciplinu temeljenu na artikulaciji rada i pokreta gornjeg dijela tijela (ruku, ramena i leđa) i donjeg dijela (nogu i trbušnih mišića) označena čestim izvrtanjem njihova odnosa i razina uzajamnosti.  U okviru četverodnevnih radionica vodit ćemo se sljedećom strategijom – pravila i zakoni fizike bit će iskorišteni u korist estetskog istraživanja pokreta: proučit ćemo kako dinamički i intuitivno koristiti poluge koje nam pruža tijelo, a silu proizvedenu i generiranu samim činom padanje na tlo (falls to the floor) iskoristit ćemo se za istraživanje mehanika i tehnika proklizavanje u smjeru pretpostavljenih putanja.

Sate ćemo započinjati statičkim zagrijavanjem, vježbama na podu i izvođenjem elemenata dekonstruirane gimnastike u funkciji pojedine vrste pokreta, kako bismo se postupno pripremili za glavni koncept radionice:  floorwork, igru zamišljenu kao matrica aktivnog i dinamičnog rada nogu. Toj smo igri dali naziv FloorFlirting budući da se radi o zaigranom dijalogu s podlogom iz koje, na svojevrstan način, izvlačimo silu za proklizavanje ili let kroz zrak. Proučavat ćemo uzlazne i silazne spirale, centrifugalnu i centripetalnu silu na kojoj se temelji dinamika plesa. Iskustveno ćemo istražiti silu, tragati za njenim izvorom i mjestima njena izmještanja, bilo u središtu, u trupu (koru) ili udovima.

Postupnim otkrivanjem i usvajanjem ovog koncepta preć ćemo u posljednju fazu radionice, ka usvajanju alternativne vizije partnering-a: ista vrsta pokreta, snažnog i aktivnog, izvodit će se u paru, pri čemu oba tijela moraju biti prisutna i aktivna kako bi omogućila pokret(anje).

 

BIOGRAFIJA /

LIA CLAUDIA LATINI, rođena i obrazovana u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia. Isprva studira klasični balet, a potom moderni i suvremeni ples. Istodobno je diplomirala ples i modni dizajn, što je uvelike utjecalo na umjetničku viziju i estetiku. Plesu pristupa kao nositelji komunikacije ne razlikujući rod, a  tijelo tretira kao instrument i materijal u različitim oblicima istraživanja i deklinacija. U svom radu propitkuje kanone, miješa i stvara hibridne jezike kretanja iz kojih traži nove koreografske slike.

Plesno se usavršava na radionicama plesne kompanije New Adventures u Studiju Ashton Teatra Sadler Wells u Londonu, zatim kompanije New Adventures u Studiju Ashton Teatra Sadlers Wells pod vodstvom Ette Murfitt i Kerryja Biggina te kod Forsytha u Fonderia Ater Balletto
(Reggio Emilia) pod vodstvom Tamasa Moricza. Izvodi u predstavi Sono solo tuo padre, koreografa Giovannija Leonarduzzija, nagrađenoj na 33. Međunarodnom natjecanju koreografije u Hannoveru (Ballett Gesellschaft Hannover). Bavi se i autorskim radom koji realizira kroz umjetničke rezidencije.

Za predstavu Jenga dobila je treću nagradu na Međunarodnom natjecanju koreografije Burgos – New York, prvu nagradu žirija i nagrada publike za koreografiju na 36. natjecanju Ballett Gesellschafta te nagradu publike na Međunarodnom koreografskom natjecanju u Kopenhagenu. Tijekom 2022. godine, s predstavom Symposion biva uvrštena u program koprodukcijsko-distribucijske mreže Pan-Adria.

GIOVANNI LEONARDUZZI, plesni identitet započinje 1990-ih praksom breakdance-a i usvajanjem b-boy kulture, no, u konstantnoj potrazi za novim i vlastitim jezikom, sklonost prema eksperimentu i istraživanju pokreta udaljava ga od polazišne točke te ga smješta u područje plesnog kazališta. Posljednjih 20 godina njegova plesna praksa proizlazi iz matrice urbanog breakdance-a koja je determinirane krajnje fizičkom, a istodobno izrazito tehničkim značajkama plesa i pokreta. Iz tih tehnika Leonarduzzi kreće u novu fazu istraživanje kojime nadilazi koncept obične i/ili jednostavne geste i usredotočuje se na apstrahiranje pokreta i plesa nastalog iz breakdance-a.

Od 2012. usporedno izvodi kao breakdance plesač, koreograf i izvođač na vlastitim i suradničkim umjetničkim projektima.

Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi, 2012. godine u Italiji, osnivaju jednu od najaktivnijih talijanskih međunarodnih organizacija na polju suvremenog plesa – kulturno društvo COMPAGNIA BELLENDA ETS. Njihovi projekti često bivaju prepoznati i razvijani u okviru međunarodnih umjetničkih razmjena, programima koprodukcijske podrške i distribucije, a sami su nerijetko gostujući predavači na brojnim europskim plesnim obrazovnim institucijama i akademijama poput Balletto di Roma, Dance Hause-Kataklň u Milanu i Opus Bellet (Firenca) i dr.

__

Fotografija: Ustupili na korištenje Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi / R7FotoDanza