Natrag


24.05.2023.

UMJETNICA U REZIDENCIJI ZPC-a / Katerina Szymanski – Studio ALTA, Češka

Prva ovogodišnja međunarodna razmjena umjetničkih rezidencija ostvaruje se s češkom partnerskom organizacijom Studio ALTA čija će predstavnica, interdisciplinarna umjetnica i koreografkinja Katerina Szymanski, od 22. do 26. svibnja, u prostoru Zagrebačkog plesnog centra raditi na istraživačkoj i razvojnoj fazi svog novog projekta  _WHO WHAT HOT!?.

U okviru podrške istraživanja i razvoja domaćih i međunarodnih suvremenih zbivanja u plesu i pokretu, Zagrebački plesni centar u suradnji s inozemnim partnerskim organizacijama ostvaruje godišnji program međunarodne razmjene umjetničkih rezidencija. Otvarajući svoja vrata inozemnim, odnosno osiguravajući jednaku priliku hrvatskim umjetnicima i umjetnicama u partnerskim organizacijama, ZPC doprinosi raznovrsnim inovativnim inicijativama suvremene plesne scene,  te zagovara različitost i pluralnost autorskih vizija pritom motivirajući umjetnike, publiku te svu zainteresiranu javnost na zajedničko istraživanje i promišljanje koreografskih i drugih plesnih koncepata.

“Feeling very honoured being hosted by ZPC to work on a new project _WHO WHAT HOT!?. Collecting movement material, collecting stories, collecting atmosphere in Zagreb. Connecting. <3 

/

Osjećam se počašćeno biti ugošćena u ZPC-u kako bih radila na novom projektu _WHO WHAT HOT!?. Prikupljati materijal pokreta(nja), skupljati priče, sabirati ozračje Zagreba. Povezivati. <3″
– Katerina Szymanski, umjetnica u rezidenciji

U okviru međunarodne suradnje i razmjene umjetničkih rezidencijalnih programa Studija ALTA i Zagrebačkog plesnog centra, praška će partnerska organizacija u rujnu 2023. ugostiti hrvatske umjetnice Mateu Bilosnić, Natašu Kustura i dramaturginju Nikolinu Rafaj.

Više o umjetnici i organizaciji u razmjeni:

KATERINA SZYMANSKI je performerica, plesačica, koreografkinja, vizualna umjetnica, istraživačica i vodič kroz svijet pokretnih struktura.
Dijelom je svijeta plesa, pokreta i ritma od 2004., u kojem proučava i pronalazi poveznice među složena zapadnoafričkog plesa, glazbe i kulture te europskog tijela i društvenog ponašanja – između društvenih alata, smjerova i potreba te iste razine alata, smjerova i potreba tijela u pokretu. Proučava različite suvremene tehnike i pristupe tijelu, prostoru i zvuku. Stvara i oblikuje vlastiti umjetnički rječnik i jezik pokreta,  povremeno se baveći i  likovnom (vizualnom) umjetnošću u okviru čega izravno uspostavlja korelaciju likovne umjetnosti i plesa. U radu eksperimentira s različitim medijima, instalacijama te galerijskim i javnim prostorima.

STUDIO ALTA osnovan je u Pragu (Češka) 2008. godine, primarno kao prostor za stvaranje i izvođenje plesnog i fizičkog teatra, a s vremenom prerasta u multikulturalno i kreativno središte susreta umjetnika svih disciplina, različitih zajednica i javnosti. Studijom upravlja ALT@RT, z.ú. – organizacija definirana poimanjem kulture i umjetnosti kao instrumenta za razvoj kritičkog mišljenja i dubljeg razumijevanja koncepta slobode i demokracije u zajednici, odnosno poticanje pozitivnih društvenih promjene – čija je misija podupirati neovisno umjetničko stvaralaštvo i razvoj civilnog društva.

Više o rezidencijalnoj umjetnici potražite na poveznici, a o Studiju ALTA ovdje.

Međunarodni program razmjene umjetničkih rezidencija Zagrebačkog plesnog centra financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

 

Fotografija: Neven Petrović/ ZPC